Andre Agassi osnovao je besplatnu školu u Las Vegasu, a dosad je donirao 35 milijuna dolara vlastita novca. Ronaldo je za žrtve prirodnih nesreća uplatio više novca nego neke države

Vrijeme darivanja. Tako se naziva ovo vrijeme oko Božića i Nove godine. Dva-tri tjedna kad zaista pomislimo i na druge. Možda se čak i potrudimo napraviti neko dobro, no nakon Nove godine sve je po starom. Brinemo o svojim problemima.

loading...

Srećom, postoje neki ljudi, koji svaki dan paze na nemoćne, bolesne, siromašne i neprivilegirane. Ljudi su to kojima često zavidimo, sportaši. Voze skupocjene automobile, posjećuju skupe restorane i zabave, ali i puno toga vraćaju zajednici.

Mnogi od njih donirali su milijune dolara i eura, osnovali su bezbrojne fundacije, a nisu prestali davati i nakon završetka karijere. Oni su tu kad svi mi zaboravimo na vrijeme darivanja…

Andre Agassi (46), tenis

Goran Ivanišević, finale Wimbledona, 1992. i poraz u pet setova… To je slika koja nam se stalno vraća na spomen Andrea Agassija. I da, naravno, ona njegova rock & roll poster frizura.

Bio je veliki tenisač, jedan od najvećih. Uostalom, jedan je od samo osam tenisača u povijesti s pobjedama na svim Grand Slamovima.

foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Osim grandiozne igračke karijere Agassi je imao i još veličanstveniju humanitarnu karijeru. Koja još uvijek traje. Prije 15 godina u Las Vegasu je otvorio besplatnu školu za djecu bez roditelja. Ukupno je za tu školu donirao 35 milijuna dolara vlastita novca.

A pazite, tijekom teniske karijere od nagrada je zaradio manje, 31 milijun dolara. Donirao je novac i za izgradnju klinike za djecu, a osnovao je i brojne fundacije na svoje ime. Trenutačno gradi još jednu školu….

Cristiano Ronaldo (31), nogomet

Portugalac na tjedan zarađuje više od četiri milijuna kuna, prema ‘Football Leaksu’, nogometnom pandanu ‘Wiki Leaksa’, zvijezdi Reala u 2015. na račun je sjelo više od 200 milijuna eura. Znači, ima, ali i daje. Ronaldo je svake godinu u vrhu sportaša s najvećim srcem, odnosno, sportaš je, koji svoje bogatstvo dijeli s mnogima.

loading...

Real Madrid’s Cristiano Ronaldo in action with Club America’s Rubens Sambueza | Autor: Issei Katofoto: Issei Kato
Za žrtve potresa u Nepalu prošle godine donirao je čak sedam milijuna eura. Dao je više novca od nekih država. Nizozemska je, primjerice’, uplatila pet milijuna eura. Milijunima eura pomagao je i žrtvama tsunamija u Indoneziji.

Prošle godine dao je 83.000 dolara za operaciju mozga 10-godišnjeg navijača, a uplatio je golem novac i portugalskom Centru za istraživanje raka u kojem se liječila i njegova majka.

– Otac mi je uvijek govorio kad pomogneš drugim ljudima, Bog će ti vratiti dvostruko. I to mi se upravo događa u životu – rekao je Ronaldo.

Dikembe Mutombo (50), košarka

Kongoanski Amerikanac, nesumnjivo jedan od najvoljenijih NBA košarkaša, nikad nije zaboravio svoje korijene. Još tijekom karijere osnovao je fundaciju, kojoj je cilj poboljšanje životnog standarda u Kongu. Sudjelovao je u mnogim akcijama ‘Košarke bez granica’, igrajući bezbrojne utakmice po Africi.

SHARE